Geexpandeerde kleikorrels van Argex

Totaalproduct boordevol goede eigenschappen

Geëxpandeerde klei is een hoogwaardig, duurzaam en lichtgewicht granulaat dat sinds meer dan een halve eeuw zijn toepassing vindt in diverse domeinen.

De hoofdeigenschap van geëxpandeerde klei is zijn lage gewicht in combinatie met zijn druksterkte Daarnaast heeft dit natuurlijke aggregaat nog andere belangrijke eigenschappen en kunnen we spreken van een ‘totaalproduct’. Een product, uiterst geschikt voor tal van toepassingen binnen de wereld van duurzaam bouwen.

Lichtgewicht

Argex is 4 tot 5 maal lichter dan grind of losgestort steenpuin.

Sterk

Geëxpandeerde klei wordt gebruikt als lichtgewicht aanvulling bij de aanleg van o.a. wegen en spoorwegen. Het product beschikt over voldoende draagkracht om dagdagelijks belast te worden met zwaargeladen vrachtwagens of goederentreinen eenvoudig te weerstaan.

Neutrale samenstelling

Geëxpandeerde kleikorrels zijn chemisch inert, bevatten geen schadelijke stoffen of gassen en zijn volledig neutraal.

Duurzaamheid & recycleerbaarheid

Geëxpandeerde klei is duurzaam, heeft een onbeperkte levensduur en vergt geen onderhoud. Bovendien is het onbeperkt  recycleerbaar.

Onbrandbaar

Argex kleikorrels staan geclassificeerd als volledig onbrandbaar materiaal. Het product reageert niet op vuur, stoot geen gassen of rook uit bij contact met vuur én behoudt bovendien al zijn thermische, fysische en mechanische eigenschappen (Euroklasse A1). Het biedt dan ook volledige bescherming tegen brandgevaar.

Druksterkte

Argexkorrels verminderen het gewicht van uw beton met bijna 50% zonder aan druksterkte in te leveren.

Thermisch isolerend

De thermische isolerende prestaties van geëxpandeerde kleikorrels situeren zich in dezelfde orde als hout. Beton gemaakt met Argexkorrels isoleert zelfs tot 3 á 4 maal beter dan een gewoon industrieel beton.

Uw thermisch comfort is dus gegarandeerd, zowel in de winter als in de zomer.

Akoestisch isolerend & absorberend

Geëxpandeerde klei presteert uitstekend, zowel als akoestische isolatie als geluidsabsorberend materiaal. Ideaal dus voor zowel binnen- (bv. scheidingsmuren) als buitengebruik (geluidspanelen).

Waterbeheersing

Dankzij hun poreuze structuur én de 50% holle ruimtes tussen de korrels wordt een snelle drainage en waterafvoer gegarandeerd. Hierdoor kan de waterafvoer – bv. bij hevige regenval – gecontroleerd gebeuren en neemt de kans op overstromingen aanzienlijk af.

Van Noordpool tot evenaar

In tegenstelling tot veel andere materialen zijn geëxpandeerde kleikorrels vorstvrij. Ze zullen bij extreme temperaturen dus niet scheuren, barsten of breken. Dit verklaart ook waarom Argexkorrels een gewaardeerd product zijn van noord tot zuid, ook bij exceptionele weersomstandigheden.